Description
Oliwka europejska, inaczej drzewo oliwne, to duży krzew lub niewysokie drzewo, dorastające do około 12-15 m wysokości. Ta zimozielona roślina charakteryzuje się krzywymi, poskręcanymi pniami, srebrzysto-zielonymi liśćmi oraz niewielkimi, zawierającymi pestkę owocami, które w miarę dojrzewania zmieniają barwę z zielonej na czarną. Drzewa oliwne to rośliny długowieczne, mogące żyć nawet kilkaset lat. Nie są jednak mrozoodporne i dlatego spotyka się je w miejscach o cieplejszym klimacie. Uprawiane są głównie w basenie Morza Śródziemnego.
Stosowanie: ok. 1 łyżeczki suszonych liści oliwnych zalej szklanką wrzącej wody, parz 10 minut pod przykryciem lub ok.1 łyżeczki liści wrzuć do rondelka, zalej gorącą wodą i gotuj przez 3 minuty. Następnie odstaw do naciągnięcia na kwadrans. Napar można doprawić miodem lub sokiem z cytryny.
Produkt może zawierać zboża zawierające gluten, gorczycę, seler, soję, sezam, migdały i orzechy.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.