Description
Mięta to wieloletnia roślina występująca w wielu odmianach. Uprawiana jest na całym świecie, a znaczna część jej upraw znajduje się w Egipcie. Tam właśnie ma najlepsze warunki do wzrostu i dojrzewania.
Liście mięty nadają charakterystyczny, odświeżający zapach i silnie chłodzący smak. Mięta jest oryginalną przyprawą, o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Daniom mięsnym nada świeży, intensywny smak, natomiast listki mięty włożone do dzbanka z lemoniadą lepiej ochłodzą organizm podczas męczących upałów. Suszone liście można wykorzystać jako samodzielny napar, ale również jako dodatek do herbat, napojów, koktajli czy deserów.
Przygotowanie naparu: 1-2 łyżeczki suszu zalać wrzatkiem i parzyć pod przykryciem przez 10 minut.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.