Description
Kakao alkalizowane jest łagodniejsze i bardziej słodkie w smaku. Jego ph jest neutralne ponieważ zostało “odkwaszone”. Alkalizacja powoduje łatwiejsze tworzenie się zawiesiny z wodą, łatwiejsze rozpuszczanie się w wodzie oraz dużo wolniejsze osadzanie na dnie naczynia. Z alkalizowanego kakao można przygotować napój czy też użyć jako dodatek do domowych wypieków lub deserów.
Wystarczy wsypać 1-2 łyżeczki kakao do kubka, ewentualnie dodać odrobinę cukru, rozpuść proszek w niewielkiej ilości ciepłej wody, a następnie dopełnć mlekiem, wodą lub napojem roślinnym, aby otrzymać smaczny i pożywny napój.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.