Opis
Pieprz jest chyba najbardziej znaną przyprawą. Jego ojczyzną jest południowo-zachodnie wybrzeże Indii. Ziarenka pieprzu to owoce rosnącego tam tropikalnego pnącza. Wszystkie rodzaje pieprzu: zielony, różowy, czarny i biały pochodzą od tej samej rośliny. Są jednak zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce.
Pieprz biały to dojrzałe ziarenka. Po zebraniu maceruje się je przez dwa, trzy dni w wodzie, aby je zmiękczyć i usunąć zewnętrzną warstwę. Potem suszy się je na słońcu, aż staną się kremowobiałe. Ziarenka białego pieprzu mają gładką powierzchnię, specyficzny aromat i znacznie łagodniejszy od pieprzu czarnego smak.
Zastosowanie w kuchni. Pieprz biały jest szczególnie ceniony w wykwintnej kuchni. Podnosi smak faszerowanych jajek, jest doskonały do zup i galaret rybnych oraz wszystkich dań przyprawianych imbirem. Ponadto używa się go do przygotowywania białych sosów i wszystkich potraw, w których punkciki czarnego pieprzu mogłyby popsuć wygląd potrawy.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.