Description
Pieprz jest chyba najbardziej znaną przyprawą. Jego ojczyzną jest południowo-zachodnie wybrzeże Indii. Ziarenka pieprzu to owoce rosnącego tam tropikalnego pnącza. Wszystkie rodzaje pieprzu: zielony, różowy, czarny i biały pochodzą od tej samej rośliny. Są jednak zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce.
Zielony pieprz to zielone, niedojrzałe jagody, łagodniejsze od pozostałych rodzajów pieprzu, bardzo aromatyczne. Najczęściej sprzedawane są w słonej zalewie lub liofilizowane (odwadniane). Tylko w Malezji, Indiach, Sri Lance czy Indonezji dodaje się go do potraw w surowym stanie.
Zastosowanie w kuchni. Zielony pieprz jest niezastąpiony, gdy chce się usmażyć prawdziwie wyrafinowany befsztyk, upiec wykwintny pasztet czy przyprawić mus z łososia i awokado.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.