Sól peklowa biała

1,05 6,70 

Sól peklowa podkreśla smak domowych wyrobów oraz zapobiega rozwojowi groźnych bakterii takich jak pałeczki jadu kiełbasianego. Utrwala kruchość oraz soczystość mięsa konserwując je i umożliwiając jego dłuższe przechowywanie.


Składniki: sól, substancja przeciwzbrylająca E 536, azotyn sodu 0,55%.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Opis

Sól peklowa umożliwia dłuższe przechowywanie mięsa i jednocześnie zachowanie jego pięknego, różowego koloru. Dzięki niej wędliny mają wyrazisty smak, są kruche i soczyste. Sól peklowa jest niezbędna przede wszystkim do przyrządzenia  wędlin niepoddawanych procesowi parzenia, takich jak na przykład biała kiełbasa czy wędzony boczek.

Sposób użycia. Mięso można peklować metodą „na sucho”, nacierając je solą peklową. Należy ją zastosować w proporcjach 20g soli na 1kg mięsa, a peklowanie powinno trwać 24 godziny. W metodzie nastrzykowej stosuje się 25g soli peklowej rozpuszczonej w 100ml wody na 1kg mięsa. Peklowanie trwa natomiast 72 godz. Sól peklowa nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.


Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.

Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Wybierz wagę

1kg, 50g, 100g, 200g, 500g