Opis
Szałwia to krzewinka dochodząca do 60 cm wysokości, o dużych fiołkowych kwiatach i szarozielonych, kosmatych liściach. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i obecnie uprawiana jest na całym świecie. Liście szałwi wydzielają silny zapach, podobny do zapachu kamfory. To właśnie one stanowią surowiec. Zawierają olejki eteryczne, garbniki, witaminy, saponiny. W Polsce uprawiana jest już od kilkuset lat. Zawsze przypisywano jej duże właściwości lecznicze i uważano za lek uniwersalny.
Właściwości lecznicze. Liście szałwi pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, regulują perystaltykę jelit, łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, zmniejszają biegunkę. Wykazują ponadto działąnie przeciwcukrzycowe obniżając poziom cukru we krwi. Stosowane są także w zaburzeniach pracy wątroby, przy nadmiernym poceniu się. Poza tym szałwia ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i osłaniające. Łagodzi kaszel i działa wyksztuśnie. Zewnętrznie stosowana jest do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, w ropnym zapaleniu dziąseł, w postaci okładów na trudno gojące się rany.
Zastosowanie w kuchni. Liście szałwii podnoszą smak wielu potraw i czynią je lżej strawnymi. Szczególnie polecane są do klusek, sosów, potraw z jaj i wieprzowiny.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.