Description
Tymianek pospolity (Thymus vulgaris), inaczej macierzanka, to wieloletnia krzewinka dorastająca 10-30 cm wysokości. Posiada drobne listki i lilioworóżowe niewielkie kwiatki, zebrane na szczycie łodyg. Pochodzi ze wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. W środkowej Europie występuje przeważnie w formie uprawnej. W formie dzikiej wybiera miejsca suche i słoneczne. Roślinka wydziela przyjemny zapach, szczególnie silny po roztarciu. Zawiera olejki eteryczne, saponiny, garbniki i witaminy.
Zastosowanie w kuchni. Tymianek przyczynia się do lepszego trawienia wielu potraw. Dlatego bardzo często dodaje się go do pieczenia, duszenia, sosów, farszów, jarzyn, grzybów, ryb i serów, a także do olejów ziołowych i octów ziołowych. Świetnie pasuje do dań z ziemniaków, grochu i fasoli oraz do mięs takich jak dziczyzna, wołowina czy baranina. Idealnie harmonizuje się także z potrawami śródziemnomorskimi. Komponuje się z bazylią i innymi ziołami oraz z czosnkiem i cytryną. Tymianek służy także do produkcji win ziołowych.
Suszony tymianek ma znacznie silniejszy aromat niż świeży. W postaci suszonej powinien być dodawany na początku przygotowywania potrawy, ponieważ uwalnia swoje walory dopiero w trakcie gotowania.
Sposób użycia. Aby uzyskać aromatyczny napar z tymianku, należy łyżkę suszonego ziela zlać szklanką wrzątku i parzyć 15 minut pod przykryciem. Pić lub używać do płukania.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.