Description
Goździki, jedna z najstarszych przypraw korzennych, to wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, niewielkiego wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Wysp Korzennych (Moluki). Jaskraworóżowe pączki zbiera się ręcznie tuż przed kwitnieniem i suszy na słońcu przez co stają się ciemnobrązowe. Suszone pączki mają intensywnie korzenny zapach oraz korzenny, ostry i palący smak.
Zastosowanie w kuchni. Najczęściej stosowane są do deserów, mięs – zwłaszcza szynki, bulionów, zup warzywnych, niektórych sosów i gulaszy, a także do wielu potraw egzotycznych. Ponadto goździków używa się do marynowania dziczyzny i wieprzowiny. Ich dodatek jest konieczny do wszelkich słodko-kwaśnych marynat. Bardzo skutecznie podnoszą smak kompotów z jabłek, gruszek i śliwek. Stanowią pożądany dodatek do ponczów, grzanego piwa i wina oraz soków owocowych.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.