Description
Kmin rzymski (kumin) to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, a obecnie uprawiana w wielu rejonach. Przyprawą są zielonkawoszare owoce, długości około 5 mm, o dużej zawartości olejków eterycznych. Mają gorzkawy, ostry, korzenny smak i ciężki, korzenny zapach.
Zastosowanie w kuchni. Kmin wchodzi w skład wielu mieszanek przyprawowych, m.in. curry, garam masali, wielu przypraw arabskich i afrykańskich. Dodawany do pikantnych potraw kuchni hinduskiej, północnoafrykańskiej i meksykańskiej, nadaje im specyficzny, korzenny aromat. Kmin rzymski znakomicie komponować się będzie z grillowanymi mięsami, pieczeniami, pasztetami, kiełbasami i serami. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do dań przyrządzanych na wielkiej patelni, duszonych oraz gotowanych na parze.
Kmin rzymski mielony powinno się dodawać do potraw pod koniec gotowania, całe nasionka na początku.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.